NordVPN review: een fijne private VPN plus extra’s

NordVPN is een VPN provider die zich met name richt op de privacy en security. Zo wordt er aangegeven dat er geen logs worden bij gehouden van hun gebruikers. Dit wordt nog eens onderstreept door het feit dat je geen persoonlijke gegevens hoeft af te geven bij registratie van jouw NordVPN account als je dat niet wilt. Je kan dus een fictief mailadres en gebruikersnaam gebruiken.

NordVPN servers

NordVPN heeft over de gehele wereld in 62 landen meer dan 5000 servers . De service is de afgelopen jaren flink uitgebreid in serveraantal. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit en performance behoorlijk omhoog is gegaan.

Er zijn servers aanwezig in elk werelddeel zodat je altijd gebruik kunt maken van een verbinding. Ook staan er binnen deze werelddelen in een behoorlijk aantal landen een VPN server van NordVPN. Dit betekent dat je geografisch geblokkeerde content uit veel verschillende landen kunt zien door een server te kiezen in het betreffende land.

Dedicated IP adres

Bij deze VPN provider heb je de mogelijkheid om een dedicated ip adres aan je VPN connectie te hangen. Dit kan bijvoorbeeld in de volgende gevallen handig zijn:

  • jouw IP adres moet gewhitelist zijn voor toegang tot kantoor of andere applicaties
  • je wilt toegang tot jouw thuisnetwerk beperken tot 1 ip adres
  • minder kans dat bijvoorbeeld Netflix jouw ip blokkeert

De prijs van een eigen ip adres bij NordVPN is wel aan de hoge kant. Dit kost je ongeveer $70 per jaar.

NordVPN gebruiken

Zoals aangegeven is er voor alle bekende besturingssystemen software beschikbaar. Het installeren van NordVPN op je computer of smartphone is zeer eenvoudig te doen. Veel mensen vragen zich af hoe veilig NordVPN nu echt is. Met het installeren en gebruiken en gebruiken van NordVPN is het voor hackers en kwaadwillende echt onmogelijk om je data af te luisteren. En de software zelf is prima te vertrouwen. Echter weet je met een Private VPN nooit waar en of je data wordt opgeslagen.

De software van NordVPN is uitgebreider dan van de meeste andere VPN diensten. Naast de standaard functionaliteit voor het kiezen van een server zijn er voor de veeleisende gebruiker veel opties instelbaar. Maar ook zonder het wijzigen van de instellingen werkt de VPN client perfect.

Denk dan aan opties zoals; Cybersec (anti ads en malware), Kill switches, Lan invisibility.

Op Windows en Mac computers

Nordvpn app land selecteren

Het selecteren van een server is erg overzichtelijk. Je ziet gemakkelijk hoe zwaar elke server belast is en wat de ping naar betreffende server is. Als je bijvoorbeeld een Amerikaanse server wilt gebruiken voor je VPN verbinding weet je precies welke het snelst is.

In het instellingen menu staan een paar handige instelmogelijkheden die we bij andere VPN software niet zo vaak tegen komen. Zo kan je aangeven dat er standaard een VPN verbinding wordt gemaakt zodra Windows opstart. Een andere handige optie is dat je in de software zelf een alternatieve DNS server kunt instellen, wel zo veilig als je je privacy echt wilt beschermen.

Mobiele apps voor iOS en Android

Ook voor Android en iPhone zijn er gemakkelijke apps waarmee je de NordVPN kunt gebruiken en instellen. Ze lijken erg op de software die er ook voor Windows en OS X is maar hieronder zie je een screenshot van de NordVPN op een android toestel. De app werkt bijvoorbeeld ook op een Android TV, dat is natuurlijk hartstikke handig. zeker als je dit combineer met bijv. Popcorn-time of Kodi.

instellingen Nordvpn op Android

De Android app is natuurlijk ook geschikt voor Android tablets. Voor een iPad geldt natuurlijk hetzelfde voor de iOS app. Het instellen van Nordvpn op iPads en Android tablets is ook erg eenvoudig.

Hieronder vindt je nog een screenshot van NordVPN op Android. Je krijgt zo een redelijk beeld van de functies die de mobiele apps heeft.

NordVPN app overzicht

Chrome extensie en Firefox addon

NordVPN heeft ook een chrome VPN extensie en Firefox addon waarmee je je al je surfgedrag via een VPN server kunt laten verlopen. Wanneer je een abonnement hebt bij NordVPN kun je met deze extensie en addon gemakkelijk gebruik maken van de meer dan 3500 servers die NordVPN ter beschikking heeft gesteld verdeeld over meer dan 61 landen. Onze ervaringen met de browser addon en extensie zijn zeer positief.

De browser functies werken ideaal wanneer je bijvoorbeeld op je vakantie even een uitzending op RTL XL wilt kijken. Je klikt dan in je browser simpelweg een Nederlandse server aan en maakt verbinding, vanaf dat moment kun je simpelweg alle uitzendingen zien. Onze ervaring met de NordVPN Chrome en Firefox extensie en add-on is dan ook erg goed.

NordVPN met router

NordVPN is gemakkelijk te gebruiken met routers die een OpenVPN cliënt optie hebben. Er zijn zelf uitgebreide handleidingen voor verschillende type routers te vinden op de website van NordVPN. De handleiding is zelfs te volgen voor mensen die niet zo technisch onderlegd zijn, de handleiding is erg gebruiksvriendelijk.

Daarnaast is er ook een uitgebreide handleiding hoe je NordVPN kunt instellen op routers met de DD-WRT firmware. Dit is een open-source firmware die op veel verschillende routers geïnstalleerd kan worden. Hetzelfde geldt voor Tomato firmware die op routers geïnstalleerd kan worden. Daarnaast ondersteund NordVPN ook Ubiquiti, Asus Merlin, OpenWRT, Netgear en PFSense.

Het voordeel van een VPN instellen op een router is dat dit ervoor zorgt dat alle apparatuur via een VPN connectie maakt met het internet. Zo kun je bijvoorbeeld je Chromecast en Apple tv gebruiken via een NordVPN verbinding. Hou er rekening mee dat als je torrent’s streamt van een Laptop Met een private VPN naar bijvoorbeeld een Chromecast. de Chromcast zelf de stream op zet waardoor deze dus zonder bovenstaande vpn tunnel niet beveiligd is.

Automatisch connectie maken

De software, zowel voor de smartphones als voor de pc’s van NordVPN heeft een gebruiksvriendelijkheid ingebouwd die ons erg aanspreekt, zeker omdat het volgens ons ook een veiligheidsoptie is.  Je kunt namelijk instellen dat de verbinding met de VPN server automatisch gemaakt wordt wanneer het systeem opstart. Hiervoor moet het programma starten bij het opstarten, dit is een instelling die terug te vinden is in het instellingenmenu. Ook moet de optie voor automatisch connectie maken aangevinkt zijn. Op deze manier ben je er zeker van dat je ten alle tijden een VPN verbinding hebt.

Privacy en beveiliging bij NordVPN

Privacy heeft een erg grote prioriteit bij NordVPN, dit uit zich in een aantal feiten. Zo houdt NordVPN helemaal geen logs bij, ze hebben zero logging. Geen verbinding en geen gebruik logs. Een email adres en wachtwoord is in feite voldoende om een abonnement af te sluiten. Daarnaast nog het feit dat de dienst zicht gevestigd heeft in Panama. Dit geeft ook aan dat ze de privacy van hun klanten zeer serieus nemen. Op deze manier vallen ze buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten en Europa.

Qua techniek en encryptie zit het ook zeer goed bij NordVPN. Zo is OpenVPN beschikbaar op alle servers met  2048 bit SSL encryptie, OpenVPN is de standaard keuze van NordVPN voor Windows en Android. Daarnaast wordt er IKEv2/IPSec aangeboden, deze worden standaard gebruikt voor MacOS en iOS. Een hoger encryptie niveau wordt vaak niet ondersteund door diverse apparaat soorten.

NordVPN is ondertussen gestopt met het aanbieden van de protocollen PPTP en L2TP/IPSec. Deze zijn simpelweg verouderd en kunnen niet meer de veiligheid bieden die een VPN service hoort te bieden. NordVPN gaat daarin dus mee met de tijd.

Daarnaast heeft NordVPN nog een tweetal mogelijkheden waarmee ze zich qua privacy onderscheiden van andere VPN aanbieders. Zo ondersteunen ze dubbele VPN verbindingen en VPN over TOR verbindingen. Wat dit precies inhoudt lees je hieronder.

VPN over TOR

Voor echt maximale veiligheid zijn er bij NordVPN servers die VPN met tor combineren. Jouw data gaan en komen van de VPN server. De VPN server gebruikt daar zelf het tor netwerk, ook wel onion netwerk genoemd, voor. De combinatie van deze 2 anonieme netwerken verzorgen de grootste zekerheid dat je anoniem surft.

Een nadeel van deze connectie is dat deze erg traag is. Het onion netwerk is nu eenmaal een stuk trager dan het normale internet.

Dubbele VPN verbinding

Dubbele VPN NordVPN
Dubbele VPN werking

NordVPN heeft de mogelijkheid om een dubbele vpn verbinding te gebruiken. In de praktijk betekent dit dat jouw internetverkeer naar een VPN server wordt gestuurd, vervolgens worden de data nog eens naar een andere server gestuurd en vervolgens pas naar de website. Het ontvangen gaat in de omgekeerde volgorde.

Het idee hiervan is dat je privacy nog beter beschermd wordt. Bovendien is het verkeer tussen de servers en het verkeer tussen jouw computer en server gemixte tcp en udp verbindingen zijn. Dit maakt het nog lastiger om het te volgen.

Kill switch

De software en apps van NordVPN hebben ook een kill switch functie. Dit is een functie die ervoor zorgt dat het internetverkeer wordt geblokkeerd wanneer de VPN verbinding weg valt. Op die manier worden er dus geen potentieel gevoelige data op een onveilige manier verzonden en ontvangen. Een kill switch functie is een vereiste voor elke VPN service die zichzelf serieus neemt.

Op Windows en Mac computers is het mogelijk om per applicatie een kill switch in te stellen of een algehele. Op deze besturingssystemen is het dus mogelijk om bijvoorbeeld het internetverkeer van je browser te stoppen als de VPN verbinding wegvalt. Ook is het op Mac OS X en Windows mogelijk om al het internetverkeer te blokkeren bij het wegvallen van de VPN verbinding.

Op Android en iOS is het alleen mogelijk om al het internetverkeer te stoppen bij het wegvallen van de internetverbinding. Op deze manier wordt voorkomen dat er per ongeluk onversleutelde data naar buiten lekt.

Ad en malware blocker Cybersec

NordVPN heeft sinds kort ook een ad en malware blocker ingebouwd in de software op Windows en Mac OS X. Met Cybersec ingeschakeld zorgt NordVPN ervoor dat gevaarlijke websites en websites die advertenties weergeven en gegevens verzamelen automatisch geblokkeerd worden. We hebben deze functie getest en de ervaring leert dat deze Cybersec functie goed zijn werk uitvoert.

Snelheid en stabiliteit

Naast veilig moet een VPN dienst natuurlijk gewoon altijd snel werken. We hebben in deze review de proef op de som genomen en de verbindingen uitgebreid getest. Dit hebben we gedaan door connectie gemaakt met een server in de buurt, Amsterdam in dit geval. HD filmpjes streamen ging met gemak, de verbinding was snel genoeg. Ook het downloaden ging snel genoeg. De snelheid die we haalden tijdens de test was 132,3 Mbps. Dit is een goede snelheid voor een VPN verbinding. Bij sommige VPN services worden de verbindingen echt trager maar bij NordVPN lijkt de verbinding niet trager te worden.

Ook qua stabiliteit zijn we zeer te spreken. We zijn 6 uur online geweest met de service en geen enkele is de verbinding verbroken geweest. Een VPN connectie met NordVPN ervaren wij als zeer betrouwbaar.

Torrent en Popcorn Time met NordVPN

NordVPN staat het toe om te downloaden met het bittorrent protocol. Torrenting met NordVPN is dus prima mogelijk en toegestaan. Het voordeel van torrents downloaden via een VPN verbinding is dat je ip adres verborgen is voor andere partijen. Dit wordt steeds belangrijker want er worden al IP adressen bijgehouden van mensen die illegale content downloaden. Het doel hiervan is om download boetes te kunnen uitdelen.

Omdat Popcorn Time ook gebruik maakt van het Bittorrent netwerk is NordVPN ook uitermate geschikt voor het films streamen via Popcorn Time. Ook mensen die Popcorn Time gebruiken om series en films te streamen is een VPN verbinding de oplossing om boetes te voorkomen.

De service ondersteunt zelfs het gebruik van socks5. Dit is een proxy die gebruikt kan worden in veel torrent clients. Met de juiste instellingen kan je met de socks5 proxy van NordVPN anoniem torrents downloaden, vanzelfsprekend is dan ook ip niet zichtbaar voor anderen.

Kodi met NordVPN

Als je via een VPN verbinding Kodi wilt gebruiken kan is dat gemakkelijk te realiseren met alle VPN diensten die OpenVPN aanbieden als protocol. Bij NordVPN is dit dus het geval en kan dus prima gebruikt worden in combinatie met Kodi.

Om je te helpen heeft NordVPN een Kodi tutorial op de website staan. Deze handleiding is gemakkelijk en overzichtelijk om te volgen. Op deze manier realiseer je gemakkelijk om Kodi zo in te stellen dat er altijd connectie via een VPN verbinding gemaakt wordt wanneer je content wilt streamen in Kodi. Dit heeft als gevolg dat je anoniem kunt streamen en bovendien geografisch geblokkeerde content kunt bekijken via Kodi.

Kosten voor NordVPN

De prijs die betaalt voor een abonnement bij deze aanbieder is volgens ons zeer goed te noemen. Er worden eigenlijk 4 verschillende abonnementen aangeboden; een maandabonnement, jaarabonnement, een tweejarig abonnement en een abonnement van 3 jaar.

We hebben een screenshot gemaakt van de reguliere prijstabel die te vinden is op de website van NordVPN. Zo krijg je direct een duidelijk beeld van de prijzen van de verschillende abonnementen.

Kosten nordvpn

Vergeleken bij de andere VPN aanbieders is de prijs van NordVPN gemiddeld te noemen, voor hetgeen wat ze aanbieden is het echter een hele goede prijs. NordVPN staat op de 3e plek in ons overzicht met beste VPN”s. Maar de nummer 1 ExpressVPN, is dan ook wel dubbel zo duur. De prijs/kwaliteit verhouding van NordVPN is volgens ons misschien wel de beste van alle VPN aanbieders. Als je een betaalbare goede VPN wilt kopen is NordVPN een goede keuze! Dit geldt alleen wanneer je het abonnement van 2 jaar direct afsluit, dit is exclusief verkrijgbaar via de links op onze website.

Het abonnement van 1 jaar kost omgerekend namelijk $6,99 per maand en het maandabonnement kost zelfs $11,95 per maand. Dit zijn weer vrij hoge prijzen, we raden mensen die een goede VPN zoeken simpelweg dan ook aan het abonnement van 2 jaar of 3 jaar te kiezen.

Mocht je na verloop van tijd NordVPN willen opzeggen kan dit erg gemakkelijk via de website. Na het inloggen kun je account instellingen op de website simpelweg je abonnement opzeggen. Ook dit hebben we getest in onze ervaring ging het opzeggen bij NordVPN echt heel gemakkelijk. Ze maken je het niet moeilijk zoals andere partijen dat nog wel eens willen proberen wanneer je een abonnement probeert te stoppen.

Service van NordVPN

De website van NordVPN is voor een groot deel ook in het Nederlands beschikbaar. Op deze manier proberen ze de Nederlandse markt goed te bedienen.

Daarnaast is er een klantenservice in het Engels 24/7 te bereiken. Ze zijn beschikbaar via de chat en via de mail. We hebben in onze review periode 1 keer een vraag over het instellen van de VPN verbinding op een smart TV. Na het stellen van de vraag werden we binnen 5 minuten adequaat geholpen door klantenservice medewerker van NordVPN. De ervaring met de klantenservice van NordVPN lijkt echt heel goed op orde.

Conclusie

NordVPN is voor diegene die graag hun eigen privacy beschermen een perfecte optie. De registratie als klant kan zo goed als anoniem net zoals het betalen. Vanwege het feit dat er geen logs worden bijgehouden kan bepaald gebruik niet aan jouw, de gebruiker, gelinkt worden. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om TOR over VPN te gebruiken en bieden ze de mogelijkheid om een double-vpn te gebruiken. Qua veiligheid en privacy is de beoordeling van deze VPN service echt uitmuntend.

De prijs is gemiddeld te noemen. Voor de 4 euro die je per maand betaalt heb je vergeleken bij andere aanbieders echt veel mogelijkheden, waaronder 6 gelijktijdige connecties met 1 account. Tijdens onze review kwam dit goed van pas, we hebben meerdere devices tegelijk kunnen testen.